https://www.rbc.ua/static/img/s/c/schoolsurroundings_image1__1__975aafb2b108319fc7a1b47744742ab6_1300x820.jpg

“Перша українська школа” в Польщі для переміщених українських школярів увійшла у топ-3 школи світу за подолання нещасть від світової премії World Best School Prizes.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на T4 Education.

Премія з 2022 року щорічно залучає тисячі заявок з понад 100 країн світу від шкіл, які хочуть показати свій внесок у прогрес суспільства та виграти грант на суму 10 000 доларів.

 

"Перша українська школа" в Польщі на 6 тиждень після початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році стала прихистком за кордоном для учнів, евакуйованих зі Сходу України, з Маріуполя, з Бучі. Заклад запрошував на роботу також вчительок-біженок.

Відомо, що 3 філії школи для біженців були започатковані у березні 2022 року у Варшаві, Кракові та Вроцлаві. Заклад не мав матеріальної бази, доступу до муніципальних приміщень тощо. Ідеологиня школи, українка Вікторія Осадча (Гнап), з однодумцями заснувала фундацію "Незламна Україна" з метою залучати ресурси для навчання.

Вже навесні 2022 команда, хоча із труднощами, але намагалася знайти вільне приміщення на 500 учнів у трьох польських містах, а також дістати необхідні ресурси для початку навчання.

Сьогодні учні проводять STEM-експерименти, вчаться в обладнаних комп’ютерних класах, мають доступ до бібліотеки з 2000 тисячами книжок і проходять профорієнтацію в польських компаніях.

У 2024 році учні навчатимуться за інтегрованою україно-польською програмою, щоб бути адаптованими до обох систем освіти. 

У своїй категорії "Перша українська школа" в Польщі була визнана однією  із найкращих у подоланні перешкод до освіти.

У топ-3 поряд з українською школою також знаходяться:

  • Британський заклад, який навчає 250 учнів з аутизмом, і застосовує неординарний метод навчання "Екстремальна класна кімната", організовуючи навчальні поїздки у віддалені куточки світу.
  • Школа зі Сьєрра-Леоне, що протягом пандемії Covid-19 та після розробила інструменти для надолуження знань, які охопили понад чверть мільйона учнів країни.

Українська школа пройшла у фінал і тепер готується до етапу обрання переможців, який відбудеться вже у жовтні. Найкращими стануть 5 найкращих шкіл світу, тобто по одній школі з кожної з 5 категорій премії. 

Переможці та фіналісти премії "Найкраща школа світу" будуть запрошені на Всесвітній саміт шкіл у Дубаї, ОАЕ, який відбудеться 23-24 листопада.

"Якщо світ не вживе термінових заходів, до 2030 року він не досягне 4-ї цілі сталого розвитку ООН щодо загальної якісної освіти. Ми повинні шукати відповіді "у полях", у тих, хто щоденно бореться з викликами. У таких закладах, як "Перша українська школа", чия робота має змусити уряди звернути увагу", – відзначив Вікас Пота, засновник премії та світової спільноти шкіл T4 Education.

The World’s Best School Prizes

 

Це ініціатива T4 Education, яка є освітньою нагородою світового рівня. Премія має 5 категорій: 

  • за співпрацю з громадою,
  • екологічні дії,
  • інновації,
  • подолання труднощів
  • підтримку здорового способу життя (була заснована після пандемії COVID-19 у 2022 році).

Премія привертає увагу до шкіл, в яких керівний та навчальний склад продемонстрував передовий досвід, щоб покращити освіту та життя своїх учнів, зробити внесок у прогрес суспільства, незважаючи на будь-які перешкоди.

Аналог такої премії для педагогів в Україні добре знайомий. Це Best Teacher's Prize.
 

Дізнайтеся топ-5 українських облцентрів, в яких учні здали цьогорічне НМТ на найкращі бали, у нашому матеріалі.

Також раніше ми вже розповідали про те, як можна організувати навчальний процес для українських школярів, виїхали за кордон, рятуючись від бойових дій.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *