https://www.rbc.ua/static/img/8/1/819511_d425ce13e8695ca3f6aa1860b8dff767_1300x820.jpg

Кашлюк – це інфекційне захворювання, яке надзвичайно легко передається і вражає органи дихальної системи, зокрема легені та бронхи. Хвороба характеризується тривалими нападами кашлю, що значно виснажує організм і може затягнутися на 2–3 місяці, а інколи й довше.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Facebook-сторінку “Центру громадського здоров’я”.

 

Симптоми 

Через 3-14 днів після інфікування з’являються симптоми, схожі на ГРВІ: нежить, сльозяться очі, болить горло, з’являється сухий кашель, є незначне підвищення температури. 

У цей час хворий є надзвичайно заразним. Приблизно через тиждень після початкових симптомів кашель стає сильнішим і переростає в напади спазматичного кашлю зі свистячим звуком. Ці напади можуть супроводжуватися блювотою, почервонінням або посинінням обличчя, а також виділенням густого слизу. Через сильне напруження під час кашлю можуть виникати дрібні крововиливи під шкірою або в очах.

У маленьких дітей під час сильного кашлю може спостерігатися тимчасове посиніння шкіри через утруднене дихання. У немовлят кашель може бути малопомітним, але в деяких випадках виникає короткочасна зупинка дихання (апное), під час якої обличчя дитини може посиніти. Особливої уваги потребують новонароджені до двох місяців, які ще не отримали першу дозу вакцини, а також діти після першої вакцинації, поки не сформується їх імунна відповідь.

Вакцинація

Вакцинація проти кашлюку у немовлят проводиться за такою схемою: перша доза у 2 місяці, друга – у 4 місяці, третя – у 6 місяців, і ревакцинація – у 18 місяців.

Що робити, якщо дитина пропустила щеплення?

Якщо вакцинація була пропущена, необхідно якнайшвидше відновити графік. Зверніться до сімейного лікаря, який складе план “надолужувальної” вакцинації.

Вакцинація вагітних для захисту дитини

Щоб убезпечити новонародженого в перші тижні життя, всім вагітним рекомендується пройти вакцинацію від коклюшу, дифтерії та правця, незалежно від того, чи отримували вони ці щеплення в дитинстві. Вакцинацію потрібно проводити під час кожної вагітності, починаючи з 16 тижня.

Нагадаємо, РБК-Україна писало про те, чи існують протипоказання для до вакцинації від дифтерії, правця та кашлюку.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Від Admini4

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *