США передали Угорщині інформацію, що група молодих людей в інтернеті обговорює проведення провокації під час акції 23 жовтня, присвяченої річниці Угорської революції 1956 року і для цього закуповує зброю та вчиться її застосовувати. Про це у понеділок, 21 жовтня повідомляє портал Telex з посиланням на угорський уряд. 

“Угорські служби отримали інформацію від своїх американських партнерів про те, що молоді люди в онлайн-групі обговорюють заплановану на найближчий час акцію. Вони планували придбати зброю та використати її”, – йдеться у повідомлені. 

Там зазначили, що метою зловмисників повинні були стати особи, що охороняються.

“З огляду на міжнародні події останніх місяців, коли кілька провідних політиків зазнали нападів зі зброєю, угорські служби та Антитерористичний центр приділяють особливу увагу перевірці такої інформації та вжиттю необхідних заходів”, – додали в уряді Угорщини.

За інформацією порталу, біля одного з пабів Будапешта затримали кількох молодих людей, які можуть бути причетні до планування провокації. 

Відомо, що після перемоги у 1945 році радянські війська не були повністю виведені з Угорщини, а залишалися там окремим корпусом, що нараховував 30 тисяч вояків, згідно з положеннями Варшавського договору. Це давало можливість Москві тримати під контролем політичну ситуацію в країні.

В Угорщині розпочалися небачені репресії, кількість жертв яких обчислювалася сотнями тисяч в невеликій країні. Кожна третя-четверта родина зазнала утисків. Усе це й підготувало протестне середовище для повстання 1956 року.

Угорська революція почалося 23 жовтня 1956 проти прорадянського уряду країни. Демонстранти вимагали виведення військ СРСР.  Повстання тривало 12 днів і було повністю придушене радянськими військами на початку листопада. Загинуло 2,5-3 тис. угорців, 13 тис. постраждали. Двісті тисяч громадян Угорщини втекло через австрійський кордон в еміграцію.
 
Це було перше повстання проти кремлівського панування в соціалістичному таборі, яке було придушене Кремлем. Війська Кремль з Угорщини вивів лише в 1992 році.
 
У Румунії невідомий розлив запалювальну суміш біля входу до парламенту, спричинивши пожежу. 
 
Раніше ми повідомляли, що Росія на території європейських країн веде “гібридну” диверсійну кампанію, свідченням чого став підпал автобусного парку в Празі.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Джерело: https://ua.korrespondent.net/world/4725141-ssha-poperedyly-uhorschynu-pro-zahrozu

Від Admini4